Help:Tariefpagina

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Deze pagina geeft uitleg over het verwerken van tarieven op lijnpagina's met behulp van de tariefsjablonen. De tariefsjablonen dien je alleen bij huidige lijnen te plaatsen. Indien een lijn op voormalig wordt gezet moet je eraan denken om ook het tariefsjabloon te verwijderen.

Tarieven op een lijnpagina

Het vermelden van de lijst aan tarieven op een lijnpagina is zeer eenvoudig. Hiervoor hoef je alleen het Sjabloon:TariefInfo te gebruiken. Het sjabloon maakt alleen gebruik van een concessieparameter. Achter deze parameter kun je de concessienaam zonder jaartallen invullen. Indien een lijn onder meerdere concessies valt, kun je de parameter concessie2 gebruiken. Er verschijnt dan automatisch een waarschuwing dat er afwijkende tarieven op de lijn kunnen gelden. Het sjabloon kun je direct plaatsen onder het kopje dienstregeling of de inleidende zin. Er hoeft geen enter te worden gebruikt. Hieronder is een voorbeeld van het gebruik van het tariefsjabloon weergegeven.

{{TariefInfo|concessie=Veluwe|concessie2=Arnhem Nijmegen}}

Naast de concessieparameter zijn er nog twee aanvullende opties beschikbaar voor het sjabloon TariefInfo. Zo kan er gebruik gemaakt worden van de parameters extra en extra2 die ervoor zorgen dat abonnementen en kaartsoorten vanuit een andere concessie worden getoond. Een voorbeeld voor het gebruik hiervan is dat enkele abonnementen uit Almere deels geldig zijn op lijnen 159 en 160 uit de concessie IJsselmond. Daarnaast is er een mogelijkheid om een apart kopje voorverkoop te laten generen, dit kan eenvoudig door achter de parameter voorverkoop het woord ja in te vullen. Het gebruik van deze optie is nodig indien enkele kaartsoorten niet op de bus, tram of metro worden verkocht. Hieronder is een voorbeeld met gebruik van beide parameters weergegeven.

{{TariefInfo|concessie=IJsselmond|extra=lijnen 159 en 160 binnen Almere|voorverkoop=ja}}

Daarnaast is het mogelijk om zowel de abonnementen als de kaartsoorten te finetunen op basis van het type. Zo kan je bijvoorbeeld een kaartsoort die uitsluitend bij de buurtbus verkrijgbaar is, bij andere lijnen uitsluiten. Voor abonnementen wordt hiervoor de parameter nottypeabo# gebruikt en voor kaartsoorten de parameter nottypekaart#. Het type wordt bepaald aan de hand van parameter type# van de infoboxen Kbox en Abobox. Hieronder is een voorbeeld gegeven met de parameter nottypekaart voor een lijn waarbij een buurtbuskaartje niet geldig is.

{{TariefInfo|concessie=IJsselmond|nottypekaart1=buurtbus}}

Tevens is er een optie om bij nachtbussen, buurtbussen en flexbussen een vast kilometertarief in te voeren in plaats van het reguliere kilometertarief. Voor deze type lijnen kan de parameter ovchiptarief. Achter deze parameter kun je nacht, buurt of flex zetten afhankelijk van het type. Daarnaast dien je een ritkaart te koppelen waarop de uitleg omtrent het vaste tarief staat. Dit kan door gebruik te maken van de paginanaam van de ritkaart in combinatie met de parameter ritkaart. Hieronder is een voorbeeld weergegeven.

{{TariefInfo|concessie=Arnhem Nijmegen|ovchiptarief=nacht|ritkaart=Ritkaart Nachtbus Arnhem Nijmegen}}

Een andere mogelijkheid is dat er geen ov-chipkaarttarief op een lijn geldig. Dit kan je aangeven door achter de parameter ovchiptarief het woord geen te plaatsen.

De tarieven verwerken

Voordat het sjabloon TariefInfo gebruikt kan worden, dien je de nodige input te geven voor de abonnementen, kaartsoorten en het reizen op saldo. Voor het verwerken van de tarieven worden de volgende sjablonen gebruikt:

De sjablonen AboInfo en KaartInfo worden automatisch opgeroepen door het sjabloon TariefInfo. Deze sjablonen hoeven dus niet bewerkt te worden. Voor het gebruik van het sjabloon SaldoInfo zie het kopje Reizen op Saldo.

Abonnementen en Kaartsoorten

Voor zowel de abonnementen als kaartsoorten wordt gebruik gemaakt van aparte tariefpagina's die je dient te voorzien van een InfoBox. Het type InfoBox is afhankelijk van het type vervoerbewijs:

Beide sjablonen kennen dezelfde parameter. Het verschil zit hem uitsluitend in de categorieën die worden gegenereerd door de InfoBox. De parameters die je kan invullen zijn als volgt:

  • De parameter abonnement wordt gebruikt voor de naam voor het abonnement of kaartje.
  • De parameter concessie# wordt gebruikt voor in welke concessies het abonnement of kaartje geldig is.
  • De parameter vervoerder# wordt gebruikt voor bij welke vervoerders dit abonnement of kaartje geldig is.
  • Bij de parameter tariefjaar wordt het huidige tariefjaar waarin het abonnement of kaartje geldig is ingevuld. Indien het tariefjaar niet overeenkomt met het huidige jaar wordt er automatisch een verouderingssjabloon op de pagina geplaatst. Dit om de actualiteit van de pagina's te waarborgen. Verouderde tariefpagina's komen terecht in de Categorie:Verouderde tariefinformatie.
  • De parameter extra wordt gebruikt om aan te geven op welke lijnen van andere concessies het abonnement of kaartje ook geldig is. Wanneer deze parameter is ingevuld verschijnt er een extra categorie die overeenkomt met de tekst die bij de parameter extra is ingevuld. Ook bij het sjabloon Tariefinfo dient de parameter extra op dezelfde wijze ingevuld te worden, zie hieronder. De categorie die bij het invullen van de pagina ontstaat kan eenvoudig onzichtbaar worden gemaakt door het gebruik van __HIDDENCAT__ op de aan te maken categoriepagina.
  • De parameter voorverkoop is een parameter die uitsluitend wordt gebruikt voor het sjabloon Kbox. Indien achter de parameter het woord ja is ingevuld wordt de pagina in de verborgen Categorie:Voorverkoop geplaatst in plaats van in de verborgen Categorie:Wagenverkoop. Dit is nodig voor het apart laten generen van de lijsten wagenverkoop en voorverkoop als er binnen de concessie enkele kaartsoorten aanwezig zijn die niet op de bus, tram of metro worden verkocht.
  • De parameter nederland is een parameter die uitsluitend wordt gebruikt voor het sjabloon Abobox. Indien achter de parameter het woord ja is ingevuld wordt het abonnement op alle lijnpagina's in heel Nederland weergegeven. Dit is handig wanneer een abonnement bij alle vervoerders en in alle concessies geldt, zoals het netabonnement. De parameters concessie en vervoerder hoeven dan niet te worden ingevuld.
  • De parameter type# kan door zowel Kbox als Abobox gebruikt worden en dient om een typecategorie voor een bepaalde kaartsoort of abonnement te genereren. Met behulp van deze categorie kunnen bijvoorbeeld kaartsoorten uitgesloten worden van andere type lijnen. Voor het tariefsjabloon dien je dan de parameter nottypekaart# te gebruiken. Voor abonnementen kan op dezelfde manier de parameter nottypeabo# gebruikt worden. De categorie die bij het invullen van de pagina ontstaat kan eenvoudig onzichtbaar worden gemaakt door het gebruik van __HIDDENCAT__ op de aan te maken categoriepagina.

Hieronder is een fictief voorbeeld weergegeven van een ingevulde Kaart InfoBox.

{{Kbox
|kaartsoort=Dal Dagkaart Oost
|concessie1=Achterhoek-Rivierenland
|concessie2=Arnhem Nijmegen (2013-2022)
|vervoerder1=Arriva
|vervoerder2=Breng
|tariefjaar=2018
|extra=lijn 91 in Duitsland
|voorverkoop=ja
|type1=buurtbus
}}

Naast de InfoBox is er op de tariefpagina ruimte om de voorwaarden voor abonnement of kaartje te beschrijven, om aan te geven in welk gebied het kaartje geldig is en bij welke vervoerders het vervoersbewijs geldig is. Daarnaast wordt de prijs per tijdseenheid weergegeven op een tariefpagina. Zie als voorbeeldtariefpagina Dal Voordeel Oost Bus.

Reizen op Saldo

Voor het reizen op saldo is het proces wat ingewikkelder. Voor het verwerken van de kilometertarieven en het opstaptarief wordt het Sjabloon:SaldoInfo gebruikt. Dit sjabloon heeft een standaard tekst voor het opstaptarief. De tabel voor het kilometertarief staat in een database op dezelfde pagina. In de tabel hoef je alleen het jaartal met de bijbehorende kilometertarief in te voeren. Hieronder staat een opzet van hoe de wikicode van de tabel er per concessie uit kan komen te zien. De codes voor de tabellen dien je onder elkaar te plaatsen.

|Veluwe=
{{{!}}class="wikitable" width="90%"
! colspan="15" {{!}} Tariefjaar en prijs (€)
{{!}}-
! style='background: #CADCEB; color: #115098;' {{!}} 2011
! style='background: #CADCEB; color: #115098;' {{!}} 2012
! style='background: #CADCEB; color: #115098;' {{!}} 2013
! style='background: #CADCEB; color: #115098;' {{!}} 2014
! style='background: #CADCEB; color: #115098;' {{!}} 2015
! style='background: #CADCEB; color: #115098;' {{!}} 2016
! style='background: #CADCEB; color: #115098;' {{!}} 2017*
! style='background: #CADCEB; color: #115098;' {{!}} 2017**
! style='background: #CADCEB; color: #115098;' {{!}} 2018*
! style='background: #CADCEB; color: #115098;' {{!}} 2018**
{{!}}-
{{!}} 0,126
{{!}} 0,132
{{!}} 0,137
{{!}} 0,139
{{!}} 0,141
{{!}} 0,143
{{!}} 0,144
{{!}} 0,155
{{!}} 0,166
{{!}} 0,165
{{!}}}

<small>*gold tot 1 juli<br>**gold na 1 juli</small>

Als al deze stappen doorlopen zijn, kun je bij alle lijnpagina's van een concessie het sjabloon TariefInfo zonder problemen gebruiken.