Gemeentetram Amsterdam

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Tot 1943 verzorgde de Gemeentetram het stadsvervoer binnen de gemeente Amsterdam.

In 1898 besloot de gemeenteraad van Amsterdam dat ze het tramvervoer in eigen hand wilde nemen, mede doordat de toenmalige concessionaris, de Amsterdamsche Omnibus Maatschappij (AOM), niet al te meewerkend was in het elektrificatiestreven van de gemeente. Op 1 januari werd de AOM dus genaast door de gemeente en begon men voortvarend met de elektrificatie van het netwerk. Als eerste lijn werd op 14 augustus 1900 lijn 10 geopend als elektrische lijn Brouwersgracht - Leidseplein. In 1906 zou de elektrificatie van het tramnet voltooid moeten zijn, maar in dat jaar nam de gemeente de paardentram naar Sloterdijk van een particulier over, welke pas in 1912 geëlektrificeerd werd. Toen verdween de paardentram definitief uit het Amsterdamse.

In 1908 begon de Gemeentetram een autobusdienst als proef om de Jordaan te ontsluiten. Daartoe werd een aantal autobussen met verschillende brandstoffen aangeschaft. De proef werd na tegenvallende resultaten al snel beëindigd en pas in 1922 keerde de bus weer terug bij de Gemeentetram.

In 1943 fuseerde de Gemeentetram, mede onder druk van de bezetter, met de Gemeenteveren tot Gemeentevervoerbedrijf (GVB).