Dosto

Uit OV in Nederland Wiki
Versie door Waldo79 (overleg | bijdragen) op 27 nov 2014 om 14:15
Ga naar: navigatie, zoeken
Bestand:Dosto Leer.JPG
Dosto-stuurstandrijtuig in Leer, 19 oktober 2011.

Dosto is een Duitse verzamelnaam voor dubbeldekstreinen (Doppelstockwagen). Tegenwoordig worden meestal de dubbeldekstreinen uit de Duitse serie BR760 ermee bedoeld.

Oorspronkelijk waren deze treinen bedoeld voor inzet door de Deutsche Reichsbahn in het voormalige Oost-Duitsland. Zij zouden deels de oudere dubbeldekstreinen vervangen. De eerste treinen werden pas in 1992 geleverd, terwijl Oost- en West-Duitsland in 1990 al herenigden. Zo deed de dubbeldekstrein zijn intrede in het westen, aangezien daar nog maar weinig van dit soort treinen voorkwamen.

De Dosto's rijden in trek-duwbedrijf. Aan de ene kant zit meestal een locomotief uit de series BR111, BR112, BR114 of BR143, aan de andere kant zit een Dosto-rijtuig met stuurstand. Oorspronkelijk had dit rijtuig een schuin aflopende kop, sinds 1997 echter wordt er een afgeronde kop gebruikt en zijn de oude vervangen.

In de loop van de jaren zijn de treinen steeds meer doorontwikkeld, waardoor een groot aantal verschillende Dosto-rijtuigen bestaat. Een opvallend verschil is wel de hoogte van de deuren.
Sommige rijtuigen hebben de deuren op de tussenverdieping boven het draaistel, zoals ook gebruikelijk is bij Nederlands dubbeldeksmaterieel. Voordeel van deze Hocheinstieg is dat reizigers zich beter verspreiden over de beide verdiepingen, een nadeel is dat de treinen minder goed toegankelijk zijn voor mindervaliden. Er zijn ook rijtuigen die de deuren op de benedenverdieping hebben (Tiefeinstieg op 55 cm hoogte). Deze zijn wel toegankelijk voor mindervaliden gezien de meestal lage Duitse perrons. Op deze benedenverdieping zijn dan ook de faciliteiten voor hen ingericht, er zijn alleen klapstoelen en er is een mindervalidentoilet. Deze ruimte is goed te gebruiken door mensen met fietsen of veel bagage.
Stuurstandrijtuigen hebben altijd alleen maar een lage instap. In het voormalige West-Duitsland hebben de tussenrijtuigen meestal een hoge instap, in het oosten een lage instap in verband met het hoge aantal lage perrons aldaar. Sommige vervoersmaatschappijen, zoals Metronom, gebruiken de rijtuigen door elkaar.

Dosto's zijn vooral te vinden op Regional-Express-verbindingen. In 2013 zullen een aantal rijtuigen worden omgebouwd voor inzet op Intercity-diensten.