Dienstregeling entiteit Antwerpen 2012

Uit OV in Nederland Wiki
Versie door Etienne (overleg | bijdragen) op 3 jun 2019 om 20:05 (Streekbussen: verkeerde lijn)
Ga naar: navigatie, zoeken

Op deze pagina staan de wijzigingen voor de provincie Antwerpen vermeld.

Als voorbode voor de grote wijzigingen in het tramnet in Antwerpen per 1 september 2012 werden de bestaande tramlijnen 5 en 10 verlengd naar een nieuw eindhalte ter hoogte van het Shoppingcenter in Wijnegem. De stadsdienst van Mechelen is al op 15 augustus gewijzigd.

Wijzigingen per 15 augustus 2012

Stadsdienst Mechelen

De huidige buslijn 1 verdwijnt.

Onder het lijnnummer 1 gaat een nieuwe centrumpendel rijden. De bus zal om de 10 minuten rijden tussen het Station, het Centrum en Utopolis. Alle overige stadsbussen rijden via de Vesten.

Lijn 2 wordt geheel gewijzigd. Voortaan wordt na het Station niet meer naar De Nekker gereden, maar naar het eindpunt Tivoli. In combinatie met lijn 5 wordt op laatstgenoemd traject een kwartierdienst gereden. De zondagbediening van Hombeek wordt overgenomen door de nieuwe buslijn 28.

Het traject wordt beperkt tot Mechelen Station - Muizen. Het traject naar Bonheiden komt te vervallen, het traject naar Elzestraat wordt overgenomen door de nieuwe buslijnen 551 en 552.

De route 'door' het Centrum vervalt. In beide richtingen wordt voortaan buitenom het centrum gereden via de Brusselpoort.

Lijn 5 blijft op het traject rijden, in combinatie met lijn 2 wordt een kwartierdienst verzorgd tussen het Station en Tivoli. In het zuiden neemt lijn 5 de route van lijn 8 over door Industriezone Zuid.

Lijn 6 blijft naar Industriezone Noord rijden, maar rijdt na het Industrieterrein rechtstreeks terug naar het Station. De route in de andere richting wordt overgenomen door de nieuwe buslijn 9.

Buslijn 7 wordt als gevolg van de routewijziging van lijn 2 opgeheven.

Buslijn 8 wordt als gevolg van de routewijziging van lijn 5 opgeheven.

Onder dit lijnnummer wordt voortaan in de tegengestelde richting van lijn 6 gereden, deze lijn rijdt alleen vanaf ca. 13:00 uur en in de middagspits. Voor dit tijdstip kunnen reizigers nog steeds gebruik maken van lijn 6.

Wijzigingen per lijn per 1 september

Antwerpen-Stad

Vanaf 1 september zal tramlijn 2 niet meer naar de Linkeroever rijden. Vanaf de halte Diamant wordt het huidige traject van tramlijn 3 naar Merksem Keizershoek gevolgd, zodat het aanbod daar versterkt wordt.

De huidige tramlijnen 4 en 8 worden samengevoegd tot een nieuwe lijn 4 van Hoboken naar Silsburg. Tussen Hoboken en de Groenplaats wordt het traject van lijn 4 gevolgd, tussen de Groenplaats en Silsburg wordt het traject van lijn 8 gevolgd.

Let op: Door werkzaamheden in de Nationalestraat blijft dit traject tot 30 november 2012 niet beschikbaar. Vanaf 1 september wordt lijn 4 dan geknipt, er wordt gereden tussen Hoboken en de Marnixplaats en de Groenplaats en Silsburg.

De huidige tramlijnen 8 en 4 worden samengevoegd tot een nieuwe lijn 4 van Hoboken naar Silsburg. Tussen Hoboken en de Groenplaats wordt het traject van lijn 4 gevolgd, tussen de Groenplaats en Silsburg wordt het traject van lijn 8 gevolgd.

Let op: Door werkzaamheden in de Nationalestraat blijft dit traject tot 30 november 2012 niet beschikbaar. Vanaf 1 september wordt lijn 4 dan geknipt, er wordt gereden tussen Hoboken en de Marnixplaats en de Groenplaats en Silsburg.

De huidige buslijn 9 wordt opgeheven.

Een nieuwe tramlijn die delen van de lijnen 2, 8 en 11 overneemt, in Deurne ligt het eindpunt bij de Eksterlaar. Vanaf de Eksterlaar wordt via de route van tram 11 naar de Mercatorstraat gereden, waarna via de Premetrotunnels naar de Linkeroever wordt gereden.

Het traject tussen Deurne en Groenenhoek komt te vervallen. Het eindpunt is gewijzigd in de halte Groenenhoek (één halte na station Antwerpen-Berchem). Het traject tussen station Berchem en Eksterlaar wordt overgenomen door de nieuwe tramlijn 9.

Lijn 12 neemt het verlaten traject van tram 8 over tussen de Bolivarplaats en de Groenplaats.

Let op: Door werkzaamheden in de Nationalestraat blijft dit traject tot 30 november 2012 niet beschikbaar. Deze verlenging zal dus pas vanaf 1 december 2012 ingaan.

Vanaf 1 september wordt het traject uitgebreid met de route Mortsel - Boechout. Op deze route liggen de volgende haltes: Station Oude God, Kerkstraat, Kaphaan, Hof Savelkoul, P+R Capenberg.

Wegens werkzaamheden aan het Gemeenteplein in Mortsel is deze verlenging reeds op 13 augustus ingegaan. In eerste instantie als omleiding. De nieuwe dienstregeling is wel per 1 september ingegaan.

De route is ingekort tot het Boekenbergpark. Reizigers vanaf Borsbeek reizen sneller naar Antwerpen met lijn 244.

De route is ingekort tot de Rooseveltplaats. Reizigers naar de Waterpoort gebruiken de tramlijnen 4 en 12.

Deze buslijn is opgeheven en grotendeels overgenomen door de lijnen 640 en 650.

Vanaf de Volkstuinlei rijdt lijn 33 1x/uur door naar Ekeren over het traject van de voormalige lijnen 660 en 661.

Deze buslijn is beperkt tot een traject binnen Antwerpen. Voortaan rijdt de bus vanaf de Schijnpoort via de zuidelijke Ring naar het Zuidstation.

In verband met overlapping van andere buslijnen is deze buslijn opgeheven.

Stadsdienst Turnhout

Lijn 1 rijdt niet meer tussen het Station en het AZ-Sint Jozef. Daarvoor in de plaats is lijn 1 door gaan rijden naar Vosselaar en Beerse, waar deze gedeeltelijk bus 432 vervangt.

Het traject is na de Markt uitgebreid met een lusroute via de Boomgaardstraat.

Vanwege de wijziging van buslijn 1 is buslijn 3 opgeheven. Reizigers uit Oosthoven gebruiken lijn 450 die elk halfuur is gaan rijden tussen Turnhout en Ravels.

Stadsdienst Lier

Lijn 1 is geheel gewijzigd. De lijn begint voortaan in Lier-Zuid en rijdt vervolgens richting de Hagenbroeksesteenweg en daarna verder naar Broechem. Het traject naar Kessel wordt overgenomen door bus 154.

Deze buslijn is opgeheven. Het traject naar Waarloos is overgenomen door de nieuwe buslijn 556, het traject binnen Lier is overgenomen door de nieuwe buslijn 1.

Streekbussen

Deze buslijn is vernummerd naar 51.

Dit is het nieuwe lijnnummer voor de voormalige lijn 14. In Antwerpen wordt niet meer gereden tussen de Rooseveltplaats en station Berchem. Reizigers voor het centrum kunnen in Mortsel of bij station Berchem overstappen op de tram.

Dit is het nieuwe lijnnummer voor de voormalige lijn 196. In Antwerpen wordt niet meer gereden tussen de Rooseveltplaats en station Berchem. Reizigers voor het centrum kunnen in Mortsel of bij station Berchem overstappen op de tram.

Dit is het nieuwe lijnnummer voor de voormalige lijn 197. In Antwerpen wordt niet meer gereden tussen de Rooseveltplaats en station Berchem. Reizigers voor het centrum kunnen in Mortsel of bij station Berchem overstappen op de tram.

Dit is het nieuwe lijnnummer voor de voormalige lijn 297 tussen Antwerpen en Lier. In Antwerpen wordt niet meer gereden tussen de Rooseveltplaats en station Berchem. Reizigers voor het centrum kunnen in Mortsel of bij station Berchem overstappen op de tram.

Dit is het nieuwe lijnnummer voor de voormalige lijn 195. In Antwerpen wordt niet meer gereden tussen de Rooseveltplaats en station Berchem. Reizigers voor het centrum kunnen in Mortsel of bij station Berchem overstappen op de tram.

Dit is het nieuwe lijnnummer voor de voormalige lijn 190. In Antwerpen wordt niet meer gereden tussen de Rooseveltplaats en station Berchem. Reizigers voor het centrum kunnen in Mortsel of bij station Berchem overstappen op de tram.

Dit is het nieuwe lijnnummer voor de voormalige lijn 193. Lijn 93 rijdt echt niet meer naar Antwerpen, maar geeft in Kontich aansluiting op lijn 91 of 92.

De verbinding tussen Grobbendonk en Herentals wordt 2x/uur verzorgd door de lijnen 420 en 427. Lijn 152 wordt daarom ingekort tot Grobbendonk.

Deze nieuwe lijn neemt het traject van Lier Industrie naar Kessel over van stadsbus 1. De bus rijdt alleen in de spitsuren.

Vanaf 1 september is buslijn 158 opgeheven.

Slechts de riten van 07:21 naar Wolfstee en van 16:18 naar Herentals blijven behouden. De overige ritten worden geschrapt.

Deze lijn rijdt alleen nog in functie van de scholen en forenzen. Alle andere ritten worden opgeheven.

Deze lijn rijdt tijdens de spitsuren om het halfuur. In de daluren rijdt de bus niet.

Deze buslijn wordt vernummerd naar 92.

Deze buslijn wordt vernummerd naar 91

Deze buslijn wordt vernummerd naar 93.

Deze buslijn wordt vernummerd naar 91.

Deze buslijn wordt vernummerd naar 52.

Deze buslijn wordt vernummerd naar 53.

De dienstregeling is beperkt tot enkele ritten in de ochtendspits naar Turnhout en 's avonds weer terug. Voorts rijden alle ritten nog maar tot Kasterlee.

De frequentie in de daluren is verhoogd tot een uurdienst. In Turnhout wordt niet meer via de industriezone gereden.

Vanaf 1 september rijden beide lijnen niet meer via Turnhout Industrie.

Vanaf 1 september vervielen de speciale buslijnen voor de ploegendienst in de bedrijfszone Oevel-Geel. Ook lijn 218 is vervallen.

Tijdens de spitsuren rijdt de bus om het half uur, in de daluren wordt niet gereden. Bovendien rijdt de bus niet meer via Houtvenne.

Deze lijn rijdt alleen nog in functie van de schoolritten. In de daluren rijdt de bus niet.

Vanwege de herschikking van de buslijn 220 en 221 worden de lijnen 222 t/m 225 alle opgeheven.

De huidige buslijn 244 is beperkt tot het traject Rooseveltplaats - Deurne Silsburg. Het traject van/naar Wommelgem (via Rond-Punt) wordt gereden door snelbus 421.

De huidige lijn 297 wordt beperkt tot het traject Heist-op-den-Berg - Lier Zevenbergen. In Lier Zevenbergen zal lijn 297 het huidige traject van buslijn 2 overnemen. Buiten de spitsuren rijdt de bus een uurdienst, in de avonden zal de laatste rit na 22 uur vertrekken. Tussen Lier en Antwerpen rijdt de nieuwe buslijn 90.

In het weekend is de frequentie verhoogd naar een uurdienst.

Vanaf 1 september vervielen de speciale buslijnen voor de ploegendienst in de bedrijfszone Oevel-Geel. Ook lijn 320 is vervallen.

Vanaf 1 september vervielen de speciale buslijnen voor de ploegendienst in de bedrijfszone Oevel-Geel. Ook lijn 392 is vervallen.

Vanaf 1 september is buslijn 400 beperkt tot enkele schoolritten. Alle ritten beginnen/eindigen voortaan in Vlimmeren, reizigers vanuit Oostmalle kunnen nog steeds met lijn 401 naar Hoogstraten reizen.

De dienstregeling is beperkt tot 2 ritten 's ochtends naar Antwerpen en 's middags 3 ritten naar Herentals. De route blijft ongewijzigd, de rest van de dienstregeling is goeddeels overgenomen door snelbus 429.

Lijn 420 rijdt 2x/uur tussen Antwerpen en Broechem en dan 1x/uur verder naar Herentals. De route wijzigt niet. In combinatie met lijn 427 rijdt er elk half uur een bus tussen Antwerpen en Herentals.

Lijn 421 rijdt ook 2x/uur tussen Antwerpen en Broechem. In de spitsuren wordt verder gereden naar Zandhoven. In combinatie met lijn 420 rijdt er elk kwartier een bus tussen Antwerpen en Broechem.

Lijn 422 en 423 blijven alleen in de spitsuren rijden in functie van de scholen in Lier. De routes wijzigen niet.

Alle ritten rijden voortaan verder naar Herentals. In combinatie met lijn 420 rijdt er elk halfuur een bus tussen Antwerpen en Herentals.

De huidige spitsbus 429 is opgeheven. Het traject is grotendeels overgenomen door snelbus 421.

Onder het lijnnummer 429 rijdt een snelbus tussen Antwerpen en Herentals, ter vervanging van lijn 418. Vanaf Antwerpen tot Oostmalle wordt de route van snelbus 417 gevolgd en vanaf daar via Wechelderzande en de route van bus 418 naar Herentals.

De huidige lijnen 430 en 470 worden aan elkaar gekoppeld, zodat een rechtstreekse verbinding ontstaat tussen (Meer), Hoogstraten, Turnhout en Mol.

Vanaf 1 september rijden beide lijnen verder naar Oud-Turnhout. Lijn 432 zal niet meer via Beerse rijden.

Lijn 433 rijdt voortaan altijd Turnhout - Hoogstraten. De ritten naar Meer worden overgenomen door de buslijnen 430 en 600. Ook rijdt de bus niet meer via Turnhout industrie.

Het traject tussen Hoogstraten en Meersel-Dreef is vervallen. Reizigers naar Meer of Meersel-Dreef maken gebruik van buslijn 430.

Dit is het nieuwe lijnnummer voor lijn 471. De nieuwe lijn 436 zal bovendien niet meer via Witgoor rijden. Reizigers uit Witgoor kunnen gebruik maken van buslijn 391.

Dit is het nieuwe lijnnummer voor lijn 472.

Het traject wordt ingekort tot Brecht - Oostmalle, tussen Brecht en Essen wordt bovendien alleen in functie van de schooluren gereden.

De frequentie tussen Turnhout en Ravels is verhoogd tot een halfuursdienst.

Het lijnnummer is gewijzigd naar 436.

Het lijnnummer is gewijzigd naar 437.

Deze lijn is opgeheven, de ritten zijn opgenomen in de lijnen 436 en 437.

In Turnhout is de route verlengd van het Station naar het Sint-Jozefziekenhuis.

In de daluren is het traject beperkt tot Geel - Turnhout. In de spitsuren wordt nog wel verder gereden naar Aarschot, maar via een andere route.

De dienstregeling is beperkt tot één rit 's ochtends naar Turnhout en 's avonds één rit terug naar Aarschot.

Deze lijn is vanaf 1 september opgeheven. De schoolritten zijn geïntegreerd in buslijn 490.

Vanaf 1 september vervielen de speciale buslijnen voor de ploegendienst in de bedrijfszone Oevel-Geel. Ook lijn 495 is vervallen.

Vanaf 1 september rijdt buslijn 510 niet meer via Booischot en Westmeerbeek, de bus is daarentegen verlengd naar Geel (via Oosterlo).

Vanaf 1 september rijdt buslijn 511 niet meer via Wiekevorst, zo wordt de verbinding tussen Mechelen en Herentals versneld.

Op 1 september wordt de route ingekort tot Wiekevorst.

Alle ritten zullen voortaan eindigen in Vorselaar. De verbinding tussen Vorselaar en Herentals wordt 2x/uur verzorgd door de lijnen 420 en 427.

Schoollijn 514 krijgt een volledig nieuwe route. Voortaan rijdt de bus van Booischot via Westemeerbeek, Heultje en Zoerle naar Herenthout. De huidige busritten naar Mechelen worden overgenomen door lijn 511.

Ook schoollijn 515 krijgt een nieuwe route. De bus rijdt voortaan van Herselt via Westmeerbeek, Booischot, Hulshout en Hallaar naar Heist.

Vanwege de herschikkingen van de buslijnen 510 en 511 is schoollijn 517 opgeheven.

Vanwege de herschikkingen van de buslijnen 510 en 511 is schoollijn 518 opgeheven.

Vanwege de herschikkingen van de buslijnen 510 en 511 is schoollijn 519 opgeheven.

Tijdens de spitsuren rijdt de bus om het halfuur. In de daluren rijdt de bus niet.

Lijn 550 blijft 1x/uur rijden. In combinatie met de nieuwe buslijn 555 ontstaat een halfuurdienst tussen Lier en Duffel. In Mechelen wordt het traject verlengd naar de M. Ghandistraat.

Deze nieuwe lijn neemt de bediening van de lijnen 1, 3 en 7 over in Mechelen.

Deze nieuwe lijn neemt de bediening van de lijnen 1, 3 en 7 over in Mechelen.

Dit is een nieuwe buslijn tussen Rumst en Lier. In Lier wordt gedeeltelijk het traject overgenomen van de oude buslijn 2. In combinatie met buslijn 550 wordt een halfuursdienst verzorgd tussen Duffel en Lier.

Deze nieuwe buslijn blijft alleen in functie van de scholen in Lier rijden.

De frequentie wordt verhoogd naar een uurdienst.

De frequentie wordt verhoogd naar een uurdienst.

Deze buslijn is opgeheven. Reizigers gebruiken buslijn 560 en 561, die beide elk uur rijden.

De routes van beide lijnen wijzigen niet. Op zondag is de helft van de ritten op lijn 602 verschoven naar 600, zodat de verbinding Meer - Antwerpen via Rijkevorsel behouden blijft.

Lijn 640 rijdt vanaf 1 september niet meer via het centrum van Merksem. Vanaf de Fortsteenweg wordt voortaan via Luchtbal en de Noorderlaan richting de Rooseveltplaats gereden. De schoolritten naar de scholen in Merksem worden overgenomen door de nieuwe buslijn 648. Vanaf Loenhout wordt de route 1x/uur verlengd naar station Noorderkempen.

Lijn 641 zal langer over de snelweg rijden. Vanaf 1 september rijdt de bus vanaf de Rooseveltplaats niet meer via Merksem, maar zal de bus bij Luchtbal al de snelweg oprijden.

Lijn 642 zal vanaf 1 september niet meer via het centrum van Merksem rijden. Vanaf de Fortsteenweg wordt voortaan via Luchtbal en de Noorderlaan richting de Rooseveltplaats gereden. De schoolritten naar de scholen in Merksem worden overgenomen door de nieuwe buslijn 648.

Deze buslijn wordt opgeheven. Reizigers naar Brasschaat kunnen gebruik maken van lijn 730 die een routewijziging krijgt en voortaan sneller naar Antwerpen rijdt.

Een nieuwe schoolbus die de ritten van de lijn 640 en 642 naar de scholen in Merksem overneemt.

Lijn 650 rijdt niet meer tussen Kapellen en Putte. Reizigers uit Putte kunnen gebruik maken van lijn 720. Bovendien zal de lijn niet meer naar de Rooseveltplaats rijden. In Merksem wordt grotendeels de route van buslijn 28 via het Jan Palfijnziekenhuis overgenomen, vanaf daar wordt naar station Luchtbal gereden. In Kapellen rijdt lijn 650 nog maar tot de keerlus aan het Vredenburgh. De ritten die de scholen in Merksem bedienen worden overgenomen door de nieuwe buslijn 658.

Een nieuwe schoolbus die de ritten van lijn 650 naar de scholen in Merksem overneemt.

Beide lijnen worden opgenomen in de verlengde lijn 33, welke vanaf Merksem 1x/uur door zal gaan rijden naar Ekeren.

De ritten naar de scholen in Merksem, zullen beginnen/eindigen aan het Burg. Nolfplein.

Het traject tussen Brasschaat en Ekeren wordt rechtgetrokken, hierdoor krijgt o.a. het Klinaziekenhuis een betere verbinding met Antwerpen.

Vanaf 1 september wordt de frequentie tussen Brasschaat en Hoevenen verhoogd tot een halfuursdienst.

Wijziging per 5 november 2012

Vanwege de vele klachten van de gemeentes Kapellen en Brasschaat, alsmede reizigers wordt de oude route via de Lage Kaart en Hoogboomsesteenweg weer hersteld. Dientengevolge wordt buiten de spitsuren niet meer gereden tussen het AZ Klina en De Golf in Brasschaat.

Wijziging per 24 december 2012

Deze buslijn wordt opgeheven. Reizigers naar bedrijvenpark Satenrozen kunnen gebruik maken van de bushaltes op de Pierstraat en vervolgens reizen met de buslijnen 132 en 133.