Dienstregeling concessie Oost-Brabant 2013

Uit OV in Nederland Wiki
Versie door Fogeltje (overleg | bijdragen) op 30 nov 2016 om 20:04 (Buurtbussen)
Ga naar: navigatie, zoeken

De dienstregeling 2013 voor Oost-Brabant is geldig van 6 januari 2013 t/m 14 december 2013 en wordt gereden door Arriva. Het gebied omvat het noordoosten van de provincie Noord-Brabant en grenst aan de concessies SRE, Arnhem-Nijmegen, Noord- en Midden-Limburg en Meierij met een stadsdienst in Oss. Twee lijnen worden door Hermes uit het SRE gereden. Samen met Hermes wordt de lijn naar Nijmegen geëxploiteerd.

Het tarief voor de OV-chipkaart werd per 1 januari 2013 verhoogd. Het instaptarief werd verhoogd met 3 cent naar 86 cent, het kilometertarief ging met 5 cent omhoog naar 13,7 cent per kilometer. De prijs van de Dalurenkorting ging omhoog naar 10,90. Tevens werd de prijs van het papieren ritkaartje verhoogd van 3,00 euro naar 3,50 euro. Hermes introduceerde een special kinderkaartjes, het Kidskaartje, in het SRE-gebied. Dit kostte 1 euro en was een uur geldig. Overstappen was toegestaan. In de rest van Noord-Brabant reisden kinderen onder de 11 gratis. Tevens deed het Dalurendagkaartje zijn herintrede op 20 januari 2013. De prijs lag bij 5,50 en was op werkdagen na 9 uur (in de maanden juli en augustus ook voor 9 uur) en in het weekend de hele dag geldig in alle concessies van de Provincie Noord-Brabant. Bij Hermes was dit kaartje niet geldig. Voor 16 en 17-jarigen kwam vanaf 1 april 2013 een speciaal maandabonnement dat alleen op werkdagen geldig was en goedkoper was dan het reguliere jeugdabonnement. Dit nieuwe abonnement zou gaan lopen tot 1 september 2015.

Lijnennet

Lijn Route Opmerking
Stadsdienst Oss
1 Ruwaard - Zuid - Station
2 Ussen - Station
Streeknet
23 Boxmeer - Sint Anthonis - Oploo - Westerbeek - De Rips - Milheeze - Bakel - Helmond Werd gereden door Hermes vanuit het SRE
25 Veghel - Erp - Boekel - Handel - Huize Padua - Gemert - Beek en Donk - Aarle-Rixtel - Helmond
90 Grave - Velp - Reek - Schaijk - Heesch - Geffen - Nuland - Kruisstraat - 's-Hertogenbosch
91 Uden - Volkel - Odiliapeel - Mill - Sint Hubert - Haps - Vianen - Cuijk
92 Grave - Escharen - Langenboom - Mill - Sint Hubert - Haps - Vianen - Cuijk
93 Cuijk - Oeffelt - Gennep - Oeffelt - Beugen - Boxmeer
96 Zeeland - Reek - Schaijk - Herpen - Berghem - Oss
99 Nijmegen - Alverna - Nederasselt - Grave - Velp - Reek - Zeeland - Uden Gezamenlijk met Breng (Hermes)
121 Uden - Volkel - Boekel - Gemert - Beek en Donk - Lieshout - Gerwen - Nuenen - Eindhoven Werd gereden door Hermes vanuit het SRE
152 Oss - Heesch - Nistelrode - Uden - Veghel - Eindhoven Sneldienst
153 Uden - Eindhoven Spitssneldienst
157 Oss - Heesch - Nistelrode - Uden - Mariaheide - Veghel - Sint-Oedenrode - Nijnsel - Son - Eindhoven
161 Nuland - Geffen - Oss Rijdt niet in de avonduren of op zondag
162 's-Hertogenbosch - Empel - Het Wild - Maren-Kessel - Lith - Lithoijen - Teeffelen - Oss Rijdt niet in de avonduren of het weekend
Buurtbussen
238 Grave - Escharen - Gassel - Beers - Cuijk - Sint Agatha - Oeffelt - Beugen - Boxmeer Maasziekenhuis - Boxmeer Station
251 Rosmalen - Kruisstraat - Nuland - Geffen - Vinkel - Loosbroek - Vorstenbosch - Uden
253 Boerdonk - Keldonk - Erp - Veghel - Zijtaart - Mariahout - Lieshout
255 Boxmeer - Sambeek - Vortum Mullem - Groeningen - Vierlingsbeek - Maashees - Holthees - Smakt - Venray
259 Landhorst - Westerbeek - Oploo - Sint Anthonis - Boxmeer - Rijkevoort
292 Wilbertoord - Mill - Wanroij - Ledeacker - Sint Anthonis - Stevensbeek - Overloon - Venray
294 Oss - Berghem - Herpen - Overlangel - Neerloon - Ravenstein - Deursen - Dennenburg - Demen - Dieden
296 Oss - Teeffelen - Oijen - Macharen - Megen - Haren - Oss

Wijzigingen per 6 januari 2013 per lijn

Er traden redelijk wat wijzigingen op in de dienstregeling ten opzichte van de vorige dienstregeling. Er werd gesneden in de stadsdienst Oss en vooral bij buurtbussen kwamen ingrijpende wijzigingen. Enkele lijnen werden samengevoegd. In Nuland keerde na bijna tien jaar afwezigheid lijn 161 terug. In Uden zorgde de komst van het nieuwe ziekenhuis voor enkele wijzigingen.

  • Lijn 1: Oss, Ruwaard - Centraal Station: de route werd gewijzigd wegens het vervallen van lijn 3 en 4.
  • Lijn 2: Oss, Ussen - Centraal Station: de route wijzigde ingrijpend wegens het wegvallen van lijn 3 en 4. In het centrum werd een andere route gereden en door Ussen werd voortaan in een lus gereden.
  • Lijn 3: Oss, Mettegeupel - Centraal Station: deze stadslijn werd wegens een te lage bezettingsgraad opgeheven.
  • Lijn 4: Oss, Ruwaard - Centraal Station: deze stadslijn werd wegens een te lage bezettingsgraad opgeheven.
  • Lijn 23: Boxmeer - Helmond: richting Helmond verviel de rit die vertok vanaf Milheeze, Kerk. Richting Boxmeer verviel de halfuursfrequentie tussen Helmond en Milheeze, buiten de vakantieperioden.
  • Lijn 96: Zeeland - Oss: de haltes Molen en Udenseweg in Zeeland en Prof. Regoutstraat in Oss vervielen.
  • Lijn 99: Nijmegen - Uden: de haltes Molen en Udenseweg in Zeeland vervielen. De ritten van Breng werden weer door Breng (Hermes) zelf uitgevoerd, het uitbesteden aan OAD kwam tot een einde. Voor de reiziger veranderde verder niets.
  • Lijn 121: Uden - Eindhoven: op alle dagen werden de laatste ritten vanuit Uden in zijn geheel doorgereden naar Eindhoven.
  • Lijn 152: Oss - Eindhoven: op de Noordelijke Randweg kreeg lijn 152 een tijdelijke extra halte ter hoogte van de rotonde bij Bitswijk. Zodra op de A50 een aparte op- en afrit voor lijn 152 gereed komt zal deze gaan stoppen bij de halte voor het ziekenhuis van lijn 157.
  • Lijn 157: Oss - Eindhoven: de halte bij het ziekenhuis in Uden werd gewijzigd in "Ziekenhuis". Op werkdagen buiten de vakantie kwamen er extra ritten tussen Oss en Veghel ten behoeve van dit nieuwe ziekenhuis. De frequentie werd tussen 14:30 en 20:30 verdubbeld. Om de bediening van Uden Zuid te verbeteren werd de route in Uden aangepast. Lijn 157 reed voortaan via de Lippstadtsingel, Velmolenweg en Kastanjelaan. Op de Velmolenweg, ruwweg op de plek waar vroeger lijn 121 een halte had, kwam een nieuwe halte. De haltes Burenstraat, Wilhelminastraat en Koopmanstraat vervielen. Hier reden nog altijd lijn 152 en 160. Ook in Nistelrode kwam een nieuwe halte ter hoogte van Van Tilburg Mode.
  • Lijn 161: Nuland - Oss: buurtbus 261 werd wegens de hoge bezetting weer omgezet in een reguliere streeklijn. De dienstregeling wijzigde niet. Alleen op zaterdag kwam er in beide richtingen een ochtendrit bij. Deze lijn ging gereden worden met een vrijgekomen midibus uit Oss.
  • Lijn 201: Maliskamp - Veghel: deze buurtbus werd opgeheven en grotendeels vervangen door lijn 251. De bediening van Nistelrode en Veghel verviel. Dit gebeurde op wens van de buurtbusvereniging om het ziekenhuis beter te bedienen en de bezetting te verhogen door een betere frequentie.
  • Lijn 202: Heesch - Heeswijk-Dinther: deze buurtbus werd opgeheven, de bediening van Loosbroek werd opgenomen in lijn 251, de overige kernen waren met reguliere streeklijnen bereikbaar.
  • Lijn 251: Rosmalen - Uden: deze nieuwe buurtbus verving voornamelijk lijn 201 en gedeeltelijk lijn 202 en reed op werkdagen overdag. De lijn kwam voort uit een wens van de twee betrokken buurtbusverenigingen om het ziekenhusi in Uden te bedienen en iets te doen aan de matige bezetting en de lage frequentie van lijn 201. Deze bus reed voortaan vanaf het station in Rosmalen naar Loosbroek via de route van lijn 201 en direct naar Vorstenbosch en het ziekenhuis in Uden naar het nieuwe eindpunt Uden, Busstation. De verbinding tussen Vorstenbosch en Nistelrode van lijn 201 verviel evenals de verbinding met Veghel. In Uden kon men overstappen op lijn 152 of lijn 157 zowel richting Veghel als richting Nistelrode. Geffen werd nieuwe in de route opgenomen. De verbinding Heesch - Heeswijk-Dinther verviel geheel. Vanuit Heesch en Nistelrode kon uit de 152/157 in Uden worden overgestapt, vanuit Heeswijk-Dinther en Veghel uit lijn 158 in Rosmalen. De frequentie werd 1x per uur. Lijn 201 reed voorheen 1x per 2 uur waardoor de bezetting matig was. Lijn 202 reed 1x per uur.
  • Lijn 252: Herpen - Oss Station: deze lijn werd opgeheven en grotendeels opgenomen in de nieuwe lijn 294. De verbinding tussen Haren en Oss verviel geheel. Hier reed nog altijd lijn 296. De frequentie voor het traject van lijn 252 ging omhoog van 1x per 2 uur naar 1x per uur.
  • Lijn 257: Schaijk - Oss: deze lijn werd opgeheven, omdat deze grotendeels parallel reed aan lijn 96, en grotendeels opgenomen in de nieuwe lijn 294. De bediening van Schaijk verviel geheel, hier reed nog altijd lijn 96.
  • Lijn 261: Nuland - Oss: deze buurtbus werd wegens de hoge bezetting weer omgezet in een reguliere streeklijn, 161. De dienstregeling wijzigde niet. Deze lijn ging gereden worden met een vrijgekomen midibus uit Oss.
  • Lijn 294: Oss - Dieden: deze nieuwe buurtbus verving delen van de voormalige lijnen 252 en 257. Deze lijn reed op maandag t/m vrijdag in een uurdienst en kreeg een nieuwe route ten opzichte van de voormalige bussen. In Berghem en Herpen werden de kernen beter bediend door de lijn te spreiden van lijn 96 af. Lijn 294 ging 1x per uur rijden.
  • Lijn 296: Oss - Megen: in Oss verviel de halte Prof. Regoutstraat.

Wijzigingen per 31 maart 2013

  • Lijn 2: Oss, Ussen - Centraal Station: de halte Walstraat ging in beide richtingen bediend worden.
  • Lijn 161: Nuland - Oss: de route in Nuland werd gewijzigd in een eenzijdige lus om tijd te besparen daar de bus structureel tijd te kort kwam.
  • Lijn 255: Boxmeer - Venray: de haltes De Elsendonk en Madeleine in Boxmeer vervielen en de vertrektijden in Boxmeer werden met 2 minuten vervroegd om de aansluiting op de treinen in Boxmeer te waarborgen.