Dienstregeling concessie Oost-Brabant 2011

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De dienstregeling 2011 voor Oost-Brabant was geldig van 12 december 2010 t/m 7 januari 2012 en werd gereden door Arriva. Het gebied omvatte het noordoosten van de provincie Noord-Brabant en grensde aan de concessies SRE, Arnhem-Nijmegen, Noord- en Midden-Limburg en Meierij met een stadsdienst in Oss. Twee lijnen werden door Hermes uit het SRE gereden, een andere lijn werd samen met Hermes gereden. Samen met Novio werd de lijn naar Nijmegen geëxploiteerd.

Vanaf 1 januari gingen de OV-chipkaartarieven fors omhoog. Het tarief van het SRE-gebied werd gelijk getrokken. Het landelijke instaptarief bedroeg 79 cent, het kilometertarief ging van 11,5 cent per kilometer omhoog naar 12,6 cent per kilometer.

Op 6 juli 2011 werd het Tarievenhuis Brabant geïntroduceerd. De Provincie Noord-Brabant en het SRE gingen de tarieven en producten op elkaar afstemmen zodat de bus in geheel Noord-Brabant even duur was en producten in de hele provincie geldig waren. Het nieuwe product Dalurenkorting Noord-Brabant werd geïntroduceerd. Dit gaf in geheel Noord-Brabant recht op 40% korting op het instap- en kilometertarief, op werkdagen na 9 uur en in het weekend de gehele dag. Dit product kostte tien euro en was een jaar geldig. Voor de jeugd van 12 t/m 18 kwamen speciale abonnementen. Ook werd leeftijdskorting bij persoonlijke OV-chipkaarten verwerkt. Leeftijdskorting kon in het SRE-gebied wegens technische problemen bij Hermes nog niet ingevoerd worden. Op 3 november 2011 verdween de strippenkaart en was de OV-chipkaart het enige betaalmiddel. Op de bus waren nog enkel enkeltjes van 3,50 te koop.

Lijnennet

Lijn Route Opmerking
Stadsdienst Oss
1 Ruwaard - Zuid - Centraal Station
2 Ussen - Centraal Station
3 Mettegeupel - Centraal Station
4 Ruwaard - Centraal Station
Streeknet
23 Boxmeer Station - Helmond Station Werd gereden door Hermes vanuit het SRE
25 Veghel Busstation - Helmond Station Werd in het weekend gereden door Hermes vanuit het SRE
90 Grave Busstation - 's-Hertogenbosch Station
91 Uden Busstation - Cuijk Station
92 Grave Busstation - Cuijk Station
93 Gennep Busstation - Boxmeer Station t/m 21 april 2011
93 Cuijk - Oeffelt - Gennep - Oeffelt - Beugen - Boxmeer van 22 april tot 29 april 2011
93 Cuijk - Oeffelt - Gennep - Oeffelt - Beugen - Boxmeer vanaf 29 april 2011
96 Zeeland Udenseweg - Oss Station
99 Nijmegen Station - Uden Busstation Gezamenlijk met OAD (in opdracht van Novio)
121 Uden Busstation - Eindhoven Station Werd gereden door Hermes vanuit het SRE
152 Oss Station - Eindhoven Station
153 Uden Hobostraat - Eindhoven Station
157 Oss Station - Eindhoven Station
162 's-Hertogenbosch Station - Oss Station
Buurtbussen
201 Maliskamp Lijsterbeslaan - Veghel Busstation
202 Heesch De Misse - Heeswijk-Dinther Zijlstraat
238 Grave - Escharen - Gassel - Beers - Cuijk - Sint Agatha - Oeffelt - Gennep - Oeffelt - Beugen - Boxmeer Station - Boxmeer Maasziekenhuis t/m 21 april 2011
238 Grave - Escharen - Gassel - Beers - Cuijk - Sint Agatha - Oeffelt - Beugen - Boxmeer Maasziekenhuis - Boxmeer Station vanaf 22 april 2011
252 Herpen Alard van Herpenplein - Oss Station
253 Boerdonk Kerk - Lieshout Gemeentehuis
255 Boxmeer Maasziekenhuis - Venray Busstation
257 Schaijk Netjeshof - Oss Station
259 Landhorst Café Buitenlust - Rijkevoort Kerk
261 Nuland Rijksweg - Oss Station
292 Wilbertoord Kerk - Venray Busstation
296 Oss Station - Megen W. Kippstraat

Wijzigingen per 12 december 2010 per lijn

Ten opzichte van de vorige dienstregeling waren er enkele wijzigingen.

  • Lijn 1: kreeg een nieuwe halte aan de Titus Brandsmalaan, genaamd 'Irenelaan'.
  • Lijn 2 en Lijn 4: De route in één richting door het Centrum van Oss verviel, en werd voortaan in twee richtingen via de Raadhuisstraat gereden.
  • Lijn 25: Rit 1008 (eerste rit vanuit Helmond), vertrok niet langer meer vanuit Helmond. Deze rit kreeg een nieuwe beginhalte in Gemert bij het Ridderplein.
  • Lijn 90: kreeg van maandag t/m vrijdag in de avond twee extra ritten.
  • Lijn 91: In Cuijk wijzigde de route en ging via het industrieterrein. In Uden werd de halte Koopmanstraat opgenomen. De patroontijd op zondag is gelijk gemaakt met die van zaterdag, hierdoor reed de lijn een twee-uursdienst.
  • Lijn 92: In Cuijk wijzigde de route en ging via het industrieterrein.
  • Lijn 99: een rit van Nijmegen naar Grave in de vroege avond werd doorgetrokken naar Uden.
  • Lijn 152: De ochtendspitsritten van Uden naar Eindhoven die niet via Veghel reden kregen een apart lijnnummer: Lijn 153. In de ochtend richting Oss en in de middag richting Eindhoven ging 1 rit via Ziekenhuis Bernhoven en De Bongerd in Oss. De ochtendritten in Veghel richting Eindhoven startten bij de halte Veghel, Hintelstraat en alle ritten richting Oss startten bij de halte Veghel, Corridor, hierdoor werd heel Veghel bediend. Er werden enkele ritten in beide richtingen toegevoegd.
  • Lijn 153: het nieuwe lijnnummer van de ochtendsneldienstritten van Uden rechtstreeks naar Eindhoven. Deze lijn reed twee ritten vanuit Uden richting Eindhoven in de ochtendspits en één rit richting Uden in de middagspits.
  • Lijn 157: de ochtendritten in Veghel richting Eindhoven startten bij de halte Veghel, Hintelstraat en alle ritten richting Oss startten bij de halte Veghel, Corridor, hierdoor werd heel Veghel bediend. Er werden enkele ritten in beide richtingen toegevoegd.
  • Lijn 162: ging in Empel dezelfde route rijden als Lijn 72. De vakantiedienstregeling kreeg dezelfde bediening als de basisdienstregeling. Er werd in de middag vanuit Oss één extra rit, vanuit Maren-Kessel één extra rit en vanuit 's-Hertogenbosch één extra rit toegevoegd.
  • Lijn 238: de scholierenrit naar Cuijk werd doorgetrokken naar station Boxmeer.

Wijzigingen per 4 april 2011

  • Lijn 99: wegens grootschalige wegwerkzaamheden bij Alverna werd de dienstregeling van lijn 99 aangepast om de vertraging van de ritten niet verder te laten doorlopen op retourritten. Lijn 99 werd ingekort van Uden tot Nijmegen, Brabantse Poort (station Dukenburg). Op de Brabantse Poort kon worden overstapt op pendeldienst lijn 199 tussen de Brabantse Poort en Centraal Station. Reizigers van Nijmegen richting Uden kregen te maken met vervroegde vertrektijden tussen de 8 en 11 minuten. Vanaf Nederasselt reed lijn 99 weer volgens de dienstregeling. Richting Nijmegen reed lijn 99 tot Nederasselt volgens dienstregeling, daarna moesten reizigers rekening houden met vertraging tussen de 8 en 11 minuten. Verder stopte de pendeldienst op de Graafseweg alleen bij de halte Neerbosscheweg. De overige haltes van lijn 99 werden niet aangedaan om de reistijd enigszins te verkorten. De pendeldienst werd geheel gereden door Novio/Breng uit Nijmegen. Deze aanpassing in de dienstregeling zou geldig zijn tot einde werkzaamheden, vermoedelijk half december 2011.

Wijzigingen per 22 april 2011

Op 22 april 2011 verhuisde het Maasziekenhuis in Boxmeer. Hierdoor wijzigde een drietal lijnen in Boxmeer van route om het ziekenhuis te bedienen.

  • Lijn 93: routewijziging via het nieuwe Maasziekenhuis en werd via Oeffelt en Sint Agatha verlengd naar Cuijk, daarmee nam lijn 93 de bediening Boxmeer - Gennep - Cuijk over van lijn 238. De route in Boxmeer werd geruild met lijn 238.
  • Lijn 238: routewijziging via het nieuwe Maasziekenhuis. De bediening van Gennep verviel en werd overgenomen door lijn 93. In Boxmeer werd de route geruild met lijn 93. Lijn 238 kreeg als eindpunt station Boxmeer. De scholierenrit naar Boxmeer reed via de oude route.
  • Lijn 255: routewijziging via het nieuwe Maasziekenhuis.

Wijzigingen per 29 april 2011

De rijtijd voor lijn 93 bleek te lang. Daarom werd deze in Cuijk ingekort tot de Hapsebaan.

Wijzigingen per 11 december 2011

Met ingang van de nieuwe dienstregeling in Nijmegen werd lijn 99 in ere hersteld. De langdurige werkzaamheden waren voorbij waardoor lijn 99 weer door naar het station kon rijden. In de regio Eindhoven ging de nieuwe dienstregeling eveneens in. De eerste rit van lijn 121 naar Uden begon tegenwoordig in Nuenen in plaats van in Gemert. De verantwoordelijkheid van lijn 23 kwam geheel bij het SRE te liggen terwijl de verantwoordelijkheid van lijn 25 geheel naar Arriva ging en Arriva de diensten ook in het weekend ging uitvoeren.